הנחיות מצילות חיים מפיקוד העורף – ירי רקטות וטילים

מבצע שומר החומות החל ב-10 במאי וההערכות הן שהוא יימשך לפחות עוד מספר ימים. כמעט כל הארץ נימצאת בטווח הטילים ובמקומות רבים נשמעות התראות ואזעקות בימים האחרונים. בפורטל החירום הלאומי פורסמו הנחיות מפורטות כיצד לנהוג במצבי חירום, חשיבות ההגעה למרחב מוגן ואיך לבחור מהו המרחב המוגן המצוי והבטוח ביותר לכל אחד. חשוב לכולנו להתמצא בהנחיות כדי שנוכל להדריך את ההורים, ולעזור להם להתמודד עם המצב הקשה.

פורטל החירום הלאומי אינו זמין לצפייה מחוץ לארץ ולכן אנחנו מנגשים בשבילכן/ם את המידע כאן.


כיצד נבחר מרחב מוגן?

ממ”ד או ממ”ק, מקלט, חדר מדרגות או חדר פנימי – את המרחב המוגן יש לבחור בהתאם לזמן ההתגוננות, המיגון הקיים ויכולת ההגעה אליו בזמן. בכל מקרה, יש לשהות במרחב המוגן 10 דקות לאחר קבלת ההתרעה. 

בזמן קבלת התרעה יש להיכנס במהירות משולבת בזהירות למרחב המוגן בהתאם לזמן ההתגוננות העומד לרשותכם. את המרחב המוגן שלכם חשוב לבחור מראש, בזמן שגרה ובהתאם לסדר העדיפויות המצוין כאן. זאת מאחר שבזמן אירוע חירום של ירי רקטות או טילים, אנשים נוטים להגיב באופן אינסטינקטיבי, ללא מחשבה יתרה.

בנוסף, חשוב לתכנן מראש את דרכי ההגעה אל המרחב המוגן ולפנות אותן ממכשולים ומחפצים שעלולים להפריע לתנועה אליו ולגרום לנפילות ולפציעות.


בעת קבלת התרעה, יש להיכנס למרחב המוגן בהתאם לזמן ההתגוננות העומד לרשותנו ולהמתין בו 10 דקות. פעולה זו יכולה למנוע פציעות קשות כתוצאה מנפילת רקטה או טיל ואף יכולה להציל את חיינו.
חשוב מאוד לבחור את המרחב “הכי מוגן שיש”, בהתאם למיגון הקיים ויכולת ההגעה אליו בזמן.

סדר העדיפות לבחירת המרחב המוגן:

1. ממ”ד (מרחב מוגן דירתי) או ממ”ק (מרחב מוגן קומתי) – הם הבחירה המועדפת.
2. מקלט:
מקלט בבניין משותף –
 בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו, או ללא תלות אם ניתן להגיע אליו דרך חדר מדרגות פנימי.
מקלט ציבורי – בתנאי שניתן להגיע אליו בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו.
3. חדר מדרגות פנימי: 

דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין מעל שלוש קומות 
במבנה ללא ממ”ד, ממ”ק או מקלט – יירדו שתי קומות ויישארו בחדר המדרגות. בבניין מעל 3 קומות, כל קומות חדר המדרגות מוגנות פרט לקומת הקרקע ושתי הקומות העליונות.

דיירי הקומה העליונה המתגוררים בבניין בן שלוש קומות 
במבנה ללא ממ”ד, ממ”ק או מקלט – יירדו קומה אחת ויישארו בחדר המדרגות. בבניין בן שלוש קומות, קומת חדר המדרגות המוגנת ביותר היא הקומה האמצעית (קומה שנייה).

4.אם אין ממ”ד, ממ”ק, מקלט או חדר מדרגות פנימי, יש לבחור חדר פנימי מוגן עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים. 

מקומות שאינם יכולים לשמש כמרחב מוגן

אין לבחור מקלחת או שירותים ויש להתרחק מקרמיקה, חרסינות וזכוכיות שיכולות להתנפץ. 

דגשים חשובים

• בחירת המרחב המוגן תתבצע אך ורק בהתאם למיגון הקיים ובהתאם ליכולת שלנו להגיע אליו בפרק הזמן העומד לרשותנו!
• יש לתכנן מראש את דרך ההגעה למרחב המוגן ולפנות אותה ממכשולים וחפצים שעלולים להפריע לתנועה כדי להימנע מנפילות ומפציעות אפשריות.

• אם אין גישה לחדר מוגן, או לחדר מדרגות פנימי או לחדר פנימי, יש לשכב על הרצפה ולהגן על הראש באמצעות הידיים.

• אם מתקבלת התרעה בעת שהייה במבנה שאינו כולל תקרת בטון ו-4 קירות מבטון או מבלוקים, לרבות בנייה קלה, מבנה יביל, קראוון ומבנה מגבס או מעץ, יש לצאת מהמבנה ולהיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו. אם לא ניתן להיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות, יש לצאת מהמבנה, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים. .

• כדאי להכין במרחב המוגן ציוד לשעת חירום וכן רשימת טלפונים של ארגוני החירום, בני משפחה ושכנים. לרשימת הציוד שחשוב להכין לשעת חירום.  
• אין לשהות ברחבת הכניסה לבניין, מכיוון שקיים סיכון לרסיסים והדף כתוצאה מנפילות טילים בסמוך לבניינים.

• חשוב להשאיר את דלת הכניסה לבניין פתוחה לטובת הציבור השוהה בחוץ.

• יש אוכלוסייה גדולה שחדר המדרגות הוא המרחב המוגן הטוב ביותר עבורה. זיכרו לשים כיסא עבור האוכלוסייה המבוגרת.

המרחב המוגן שנבחר בהתאם להנחיות אלו, מקטין משמעותית את הסיכוי להיפגע מרקטות ומרסיסים ובכוחו להציל חיים.


אנשים עם מוגבלות תנועה

אנשים עם מוגבלות פיזית נדרשים להיערכות מיוחדת לקראת מצבי חירום על מנת שיוכלו לעבור אותם בשלום. מה חשוב לדעת?

מצבי חירום דוגמת ירי טילים או רעידת אדמה, מחייבים היערכות מיוחדת כדי שתוכלו לעבור אותם בשלום. אם יש לכם מוגבלויות שונות בתנועה, נדרשת היערכות נוספת וייחודית שתאפשר לכם להציל את חייכם בזמן אמת. .


דגשים נוספים לאנשים עם מוגבלות בתנועה

1. בחירת והכנת המרחב המוגן מראש – בחרו את המרחב המוגן והכינו את הדרך המובילה אליו כדי לאפשר נגישות ונוחות מירבית להגיע אליו בזמן העומד לרשותכם. פנו את כל החפצים העלולים להפריע לתנועה וקבעו חפצים וציוד חיוני כך שלא יפלו. מומלץ לבצע את הפעולות האלו כבר היום בזמן שגרה, טרם אירוע החירום. במרחב המוגן שבחרתם, יש לוודא שהחלונות סגורים לאורך כל היום, על מנת לצמצם את זמן הכניסה וההתארגנות.

2. קבלת ההתרעה – על מנת לקבל את ההתרעה ולנהוג על פי ההנחיות, חשוב לדעת מראש מה זמן ההתגוננות העומד לרשותכם ולבחור מראש באמצעים לקבלת התרעה.

3. ציוד – יש לוודא כי ערכת החירום שהוכנה כבר בשגרה, נמצאת בתוך המרחב המוגן ובה נמצאים הפריטים המומלצים. הכינו גם תיק באריזה שמסוגלת להתחבר לכיסא גלגלים או להליכון ובו הציוד האישי שלכם. הציוד החיוני הנוסף כולל:

• מסמך רפואי – הכינו מסמך המעיד על מצבכם הרפואי, תרופות קבועות, תגובות אלרגיות ידועות, קשיי תקשורת ומצב ראייה. מומלץ לבקש מרופא המשפחה גיליון מצב רפואי.

• אמצעי תקשורת – מסמך עם מספרי טלפון וכתובות של קרוביכם ואנשים המסייעים לכם באופן קבוע, למקרה שתיגמר הסוללה בטלפון הנייד.

• תרופות – אם אתם נוטלים תרופות על בסיס קבוע, וודאו שיש לכם אספקה ל-10 ימים לפחות. חשוב לוודא שהתרופות תמיד יהיו בתוקף. אם אתם עוברים טיפולים רפואיים על בסיס קבוע במרפאה או בית חולים, שוחחו עם המטפלים על תכניות הפעילות בעת הזו.

• ציוד ספציפי רזרבי – דוגמת מקל הליכה, ציוד חמצן, מכשיר לבדיקת רמת סוכר, קטטר וציוד האכלה.

• מזון – חשבו על צרכי התזונה הייחודיים לכם והכינו מזון יבש או שימורים מותאמים וכן פותחן. חשוב להכניס למרחב המוגן גם מזון ומים עבור בעלי חיים החיים בבית.

• צידנית – אם המזון או התרופות שלכם דורשות קירור, חשוב להכין צידנית ריקה וקרחונים במקפיא, למקרה של הפסקת חשמל.

4. אם אתם משתמשים בכיסא גלגלים ממונע או בקלנועית ממונעת, יש להקפיד על הדברים הבאים:

• סוללות נוספות וזמינות, מטען וכיסא גלגלים שאינו ממונע.

• היו מוכנים למקרים שבהם לא ניתן יהיה להשתמש במעלית, אלא יישאו אתכם, ללא כיסא הגלגלים האישי שלכם.

• היו מוכנים לאפשרות של נקר (פנצ’ר) בגלגל. הכינו ערכה לתיקון הנקר ולמילוי אוויר בהתאם לצורך או לחלופין הכינו פנימיות רזרביות ומשאבה.

• במידת הצורך, הצטיידו בזוג כפפות כבדות לצורך סיבוב גלגלים בדרכים משובשות.

5. אם אתם נעזרים במטפל/ מסייע – הסבו את תשומת ליבו לפרסומים בשפות השונות – בידקו עם חברת הסיעוד.


ציוד לשעת חירום

ברוב מצבי החירום, הזמן שיעמוד לרשותנו לא יספיק לאריזת תיק חירום ייעודי. אילו חפצים חשוב להכין מראש והיכן מומלץ לאחסן אותם?


רשימת הציוד לחירום

כדאי להכין ציוד לשעת חירום ולהניחו במקום נגיש, כדוגמת המרחב המוגן. הציוד יכלול:

• מלאי מים (לפחות 3 ליטר לאדם) ומלאי מזון משומר (כזה המאוחסן ממילא בבית). יש להקפיד על רענון  מוצרי המזון והמים כדי שלא יפוג תוקפם. 

• ציוד חיוני – ערכת עזרה ראשונה, פנס ורדיו המופעלים על-ידי סוללות, תרופות, מטפה לכיבוי אש, ציוד נוסף בהתאם למאפייני המשפחה כדוגמת: משקפיים וציוד לתינוקות.

• מסמכים חשובים – צילום או העתק אלקטרוני של מסמכים רפואיים, מסמכי זיהוי, מסמכים אישיים ומסמכים פיננסים, שיוחזקו מחוץ לבית לגיבוי.

אחסון הציוד 

• מומלץ לשים כמה שיותר פריטים בתוך תיק. פריטים גדולים או כבדים במיוחד (כגון מטף כיבוי, בקבוקי מים ותאורת חירום) יש לאחסן בצמוד לתיק. 

• יש לאחסן את הציוד לחירום במרחב המוגן שבחרנו בבית מראש. אם יש הכרח להחזיק פריטים מסוימים במקום אחר, חשוב לציין זאת בפני בני הבית ועל גבי התיק. .  

• יש להכניס לשקיות ניילון אטומות פריטים שצריכים להישאר יבשים, כמו מסמכים וביגוד. 

• חשוב לבצע תחזוקה שוטפת לציוד ולתיק החירום, כולל החלפת המים ובדיקת מלאי המזון אחת לשלושה חודשים, בדיקות תקופתיות למטף אחת לחצי שנה או על פי הנחיות היצרן, בדיקת סוללות ותקינות אמצעים אלקטרוניים אחת לחצי שנה, רענון מסמכים אחת לשנה או על פי מועד החידוש ועוד.


דגשים בעת הכנת הציוד לחירום

1. בעת אריזת התיק מומלץ לספק קודם כל מענה לצרכים חיוניים.

2. ננסה לחשוב על הציוד, תכולתו ואופן אחסונו בהתאם לתרחיש שבו נצטרך להסתגר למשך זמן מסוים במרחב המוגן ובהתאם לתרחיש שבו נדרש להתפנות מהבית.

3. נשתף את בני המשפחה – מומלץ לשתף את בני המשפחה בגיבוש רשימת הציוד, להציג בפניהם את תכולת התיק ואת מקום אחסונו, לוודא שכל אחד יודע להשתמש בפריטים שבו ולמנות אחראי על ביצוע בדיקות תקופתיות ותחזוקה שוטפת של התיק.

כתיבת תגובה


לישראלים שהוריהם בארץ או מרוחקים!

קבלת מידע ישיר בנושאי פנסיה, צוואות, שירותי רפואה, ביקורים בארץ ועוד.
סקירות שונות של אפשרויות טיפול, אשפוז, ימי כיף, סיוע משפטי.
הטבות כספיות בלעדיות למגוון מוצרים ושירותים.
מפגשים מקוונים עם מומחים בנושאים רלוונטיים.
כל החדשות מארץ בעמוד אחד!

ההרשמה בחינם ומיידית!