דיור מוגן הוא מרכז מגורים המיועד לבני הגיל השלישי ומספק להם מגוון שירותי רווחה, בריאות ופנאי. בשונה מבית אבות, דיור מוגן מורכב לרוב ממבוגרים עצמאיים באופן מלא או חלקי שאינם נזקקים לשירותים סיעודיים (הגדרתו של קשיש כעצמאי נתונה למבחנים של גורמי הרווחה). דיור מוגן, כאמור, תומך גם בקשישים, אך מיועד לבני גיל הזהב העצמאיים, אלה המסוגלים לבצע פעולות יומיומיות בלי להזדקק לעזרה. דיור מוגן מיועד למבוגר שחי בו בדירה משלו, המאובזרת בחדר שינה, בסלון, במטבחון ואף ברהיטים. בסביבת הדירות המצויות במרכז דיור מוגן ניתן למצוא לרוב בית קפה, חדר אוכל, רופא שיניים, חדר כושר ושאר מרכזי בילוי ופנאי עבור האוכלוסייה המבוגרת והעצמאית.

בדף זה ריכזנו עבורכם מגוון של שאלות ותשובות בנושא.

שאלות ותשובות בנושא דיור מוגן

דיור מוגן הוא מתחם מגורים המיועד לאוכלוסיית המבוגרים העצמאיים ומעניק לדייריו שני סוגי שירותים עיקריים: האחד, זכות שימוש ביחידת דיור המאובזרת באמצעים הנדרשים למגורים עצמאיים. השני, מגוון שירותים לצרכיהם הבסיסיים של דייריו, כגון ניקיון ואחזקה, שירותים רפואיים, פעילויות לשעות הפנאי (חוגים למיניהם, חדר כושר, בריכת שחייה). בנוסף, בקומפלקס מצויים, בדרך כלל, שירותים נוספים כגון מסעדה, סופרמרקט וכו’. הדייר חופשי לקבוע את סדר יומו ולהחליט באלו מהפעילויות הוא נוטל חלק, האם לאכול במסעדה שבמתחם או לבשל לעצמו ארוחות וכן הלאה ביחס לכל שירות המוצע בפרויקט.

בתמורה לזכות המגורים בדירה משלם הדייר דמי פיקדון גבוהים. הטווח יכול לנוע בין מאות אלפים לבין מיליונים.
בתמורה לשירותים השוטפים בפרויקט, נושא הדייר בתשלום חודשי (נוסף על דמי הפקדון) המכונה דמי אחזקה והמסתכם לרוב במספר אלפי שקלים. תשלום זה אינו כולל, בדרך כלל, את כל השירותים להם זקוק הדייר, כגון: ארוחות וכביסות, עליהם הוא משלם תוספת נפרדת. לעיתים הדייר ישלם בנפרד גם עבור ארנונה, חשמל ומים.
בחלק מהפרויקטים ישנן מחלקות נוספות המיועדות למתן טיפול בקשישים שאינם עצמאיים וזקוקים לעזרה או השגחה רפואית יום יומית. אלו יכולות להיות מחלקות סיעודיות ויתכנו גם מחלקות לתשושי נפש (ללוקים בדמנציה, אלצהיימר).
מבחינה כלכלית ישנם מספר מסלולים להתקשרות עם בית דיור מוגן:
1. המסלול הקלאסי מכונה “דמי פקדון”. במסלול זה הדייר משלם סכום חד פעמי גבוה היכול לנוע בין כמה מאות אלפי שקלים לבין כמה מיליוני שקלים. סכום זה הולך ונשחק כל שנה בשיעור של כ – 3% בתוספת מע””מ למשך כ 12 שנים (גם כאן ישנם פרויקטים שתקופת השחיקה יכולה להגיע גם ל 15 שנים , בפרט אם מדובר בבני זוג להבדיל מדייר בודד). בתום ההסכם הדייר או יורשיו מקבלים את היתרה שנותרה מכספי הפקדון שהופקד, אולם כל עוד הדייר מתגורר בפרויקט כספי הפקדון ישארו בידי בית הדיור המוגן אף אם הסתיימה תקופת השחיקה שנקבעה בהסכם.

2. מסלול “דמי כניסה” – גם במסלול זה הדייר יפקיד סכום חד פעמי שיישחק עם השנים, אולם הסכום יהיה נמוך יותר, בשיעור של כ – 60% מסכום הפקדון ושחיקת הפקדון תמשך כ – 4 שנים בלבד במהלכן כל הסכום שהופקד יישחק. דוגמה מספרית: נניח שהדייר הפקיד 600,000 ש”ח ושיעור השחיקה הוא 25% לשנה, אזי בתום 4 שנים לא תיוותר כל יתרה לזכות הדייר או יורשיו. מסלול זה מתאים למי שאין ברשותו הון עצמי בגובה סכום הפקדון ו/או גם אינו מעוניין במכירת דירת המגורים כמקור מימון לפקדון ו/או מעדיף להותיר ברשותו את הון שהוא מחזיק.

3. מסלול שכירות – על פי מסלול זה הדייר משלם אך ורק תשלום חודשי. התשלום הזה גבוה באופן משמעותי לעומת התשלום החודשי במסלול הפקדון משום שהוא מגלם בתוכו את מרכיב התמורה בגין יחידת הדיור וגם את מרכיב התמורה בגין השירותים החודשיים השוטפים. מסלול זה יכול להתאים לבעלי הכנסה או תזרים גבוהים. למשל, אנשים שיש להם מספר דירות ונהנים מהכנסה חודשית גבוהה.

כאמור, לכל המסלולים לעיל מתווסף תשלום חודשי המכונה “דמי אחזקה” בעבור השירותים השוטפים שהדייר מקבל.

בהתאם לחוק הדיור המוגן הדייר זכאי להלין מטפל 2/7 בדירתו בהתקיים מספר תנאים לכך. בעת חתימה על החוזה יש לתת את הדעת על האפשרות להלין מטפל בדירה במידה ויעלה הצורך בכך. האם ההלנה תהיה בתשלום ואם כן, מה יהיה גובה התשלום? האם הדירה הולמת למגורי מטפל? ואם לא, האם תינתן האפשרות לעבור לדירה גדולה יותר במידה ואין בדירה מקום למטפל?

יש לקבל מידע מבית הדיור המוגן איזו בטוחה הוא מעניק לכספי הפיקדון, מתוך אלו הקבועות בחוק. הבטוחה השכיחה כיום היא רישום משכנתה מדרגה ראשונה לטובת הדיירים. ישנן שתי דרכים לרישום המשכנתה הזו. האחת, רישום ישיר לטובת הדייר הספציפי והשנייה באמצעות נאמן. אפשרויות נוספות לבטוחות הן ערבות בנקאית או הפקדה של 40% מכספי הפקדון אצל נאמן. בית הדיור המוגן בעל הזכות להחליט איזו בטוחה להעניק לדייר.

על פי החוק בתקופת הניסיון ההודעה המוקדמת לסיום ההסכם עומדת על 14 יום לעומת 90 לאחר תום תקופה זו. ברם, ההודעה המוקדמת המקוצרת בתקופת הניסיון מוקנית גם לבית הדיור המוגן, ולכך יש להיערך בהתאם בחוזה. המטרה בתקופה זו לצמצם ככל שניתן את העלויות בבית הדיור המוגן היה והדייר יחליט שאינו נשאר.

התשובה נחלקת לשניים: בתקופה שבין מועד החתימה על ההסכם ועד מועד הכניסה רשאי בית הדיור המוגן לגבות דמי ביטול ואין מגבלה חוקית לשיעור דמי הביטול. לעומת זאת, חל איסור על גביית דמי ביטול במקרה של ביטול ההסכם על ידי הדייר לאחר כניסתו למגורים. לעיתים אני מגלה דרכים יצירתיות של בתי הדיור המוגן לעקוף את האיסור הזה וניתן לחלוק על הפרשנות שלהם לאפשרות לגבות תשלום רק בשל עזיבת הדייר. חשוב להיות עירניים לכך.

אני נשאלת הרבה מאוד האם באמת ניתן לשנות חוזה דיור מוגן. ובכן, חוזה דיור מוגן הוא אומנם חוזה אחיד, אבל אין זה מחייב לקבלו כפי שהוא. נהפוך הוא, הכרחי לבצע בו שינויים שיתאימו לאדם הספציפי. לעיתים מהלך זה יביא לחסכון כספי לא מבוטל ולעיתים ישפר את איכות חייו של האדם במסגרת החדשה שבחר לגור בה.

המידע נמסר על ידי עו”ד רקפת שפיים המתמחה בדיור מוגן לגיל השלישי ומלווה משפחות כשהילדים בחו”ל וההורים בארץ.

מידע נוסף

בבתי אבות המגורים הם בחדרים משותפים, הארוחות מוגשות בחדר האוכל והדגש הוא על שירותי רפואה ופחות על פעילויות חברתיות ואינטלקטואליות. דיור מוגן, בשונה מבית אבות, הוא מגורים בדירות פרטיות שכוללות איזור מגורים ומטבח. דירות דיור מוגן מתוכננות למירב הנוחיות של הדייר המבוגר – דלתות רחבות, אפשרות לעזרים שונים וכו’.  בתי דיור מוגן מציעים מבחר פעילויות כגון ספורט, חוגים, הרצאות, הופעות ועוד. בבתי שירות מוגן גם שירותי רפואה ועזרה ראשונה. 

עו’ד רקפת שפיים הסבירה את ההבדלים במפגש זום.  צפו במפגש

 

 

רוב הפונים לדיור מוגן הם בני 75 ומעלה אולם יותר ויותר אנשים עוברים לדיור מוגן כבר בשנות ה-60 לחייהם. 

 

פיקדון הוא המסלול שבו הדיירים קונים את זכות המגורים בדירה השייכת לדיור המוגן.  בעת כניסתם הם ישלמו תשלום חד פעמי הנחשב כפיקדון אשר ממנו מנכים בדרך כלל שיעור של 2% – 3% בשנה בתוספת מע”מ כאשר מקסימום ההפחתה יעמוד על  30%  ויתרת הפיקדון תוחזר במידה והדיירים יחליטו לעזוב את הדיור המוגן או ליורשים במקרה של פטירה. מסלול זה נחשב למסלול הפופולארי ביותר. יחד עם הפיקדון החד פעמי, יש לשלם גם תשלום חודשי של דמי אחזקה המסתכמים בכמה אלפי שקלים בחודש. ברוב המקרים דמי האחזקה כוללים את כל עלויות הדירה – חשמל, ארנונה, אחזקה, תיקונים, ניקיון ושירותים נוספים. דמי האחזקה הינם מרכיב חשוב בעלות הכוללת של המגורים בדיור מוגן ולכן יש לשים לב לאפשרויות עדכון דמי האחזקה בדיור מוגן. מחירי הפיקדון נעים בדרך ךכלל בין  100,000$ – 250,000$.

מסלול דמי כניסה הינו מסלול בו הדיירים משלמים  סכום חד פעמי עד למועד כניסתם לדירה. מסלול זה בעצם מקנה להוריך זכות להתגורר בבית הדיור המוגן לכל חייהם. במסלול זה בעצם 80% מדמי הכניסה ששולמו, מתכלים (ובעצם עוברים לידי בית הדיור המוגן) במהלך 4 השנים הראשונות ו  % 20  הנותרים יוחזרו (בצמידות למדד)  בתום תקופת ההתקשרות, במקרה של עזיבה או פטירה.

מסלול תשלום חודשי. במסלול זה משלמים דמי שכירות חודשיים בלבד, צמודים למדד, המקנים את הזכות למגורים בדירה כל זמן שהתשלום מתבצע באופן סדיר. זהו מסלול גמיש, בו מתחייבים על פי חוזה לשלם דמי שכירות חודשית בלבד, בלי דמי כניסה, פיקדון או עירבון. דמי השכירות החודשיים כוללים בתוכם את דמי האחזקה, ועלותם נעה בין 7,000 ל-18,000 ₪ לחודש בממוצע. 

מידע נוסף באתר MYPARENTS 

 

במקרה של הדרדרות במצבו הבריאותי של דייר בדיור מוגן והוא הופך לסיעודי, ובהתאם למצב החדש, יש שתי אפשרויות:

1. העסקת מטפל שיגור עם הקשיש 

2. העברה למחלקה סיעודית. אם אין מחלקה סיעודית בבית הדיור המוגן אין ברירה אלא לעבור למוסד אחר שיש בו מחלקה סיעודית.

מידע נוסף באתר מרכז מידע רעות

דיור מוגן ציבורי מיועד לקשישים עצמאיים, חסרי דירה המתקיימים מקצבת זיקנה (לחצו כאן לפרטים נוספים על זכאות). הדירות ממונות ע”י משרד הרווחה וגופים נוספים. בקשה לדיור ציבורי מוגן צריך להגיש דרך משרד הבינוי והשיכון

מחשבה 1 על “דיור מוגן”

כתיבת תגובה


לישראלים שהוריהם בארץ או מרוחקים!

קבלת מידע ישיר בנושאי פנסיה, צוואות, שירותי רפואה, ביקורים בארץ ועוד.
סקירות שונות של אפשרויות טיפול, אשפוז, ימי כיף, סיוע משפטי.
הטבות כספיות בלעדיות למגוון מוצרים ושירותים.
מפגשים מקוונים עם מומחים בנושאים רלוונטיים.
כל החדשות מארץ בעמוד אחד!

ההרשמה בחינם ומיידית!