העסקת מטפלת או מטפל זר בסיעוד אינה עניין של מה בכך. מדובר באדם אשר יבלה שעות מרובות לצד יקירכם, במקרים רבים יתגורר בביתו ויהיה למעשה החברה העיקרית (ולא פעם היחידה) במשך יום ביומו. בשל כך חשוב מאוד לבחור את האדם אשר יטפל ביקירנו בקפידה אדם. אדם אשר יעניק טיפול מסור ומקצועי, אדם אשר יהיה מרוכז בטיפול ביקירנו ולא יהיה מוטרד בדברים אחרים, אדם אשר נוכל לסמוך עליו ולהיות בראש שקט שיקירנו מקבל את הטיפול הטוב ביותר שרק אפשר. ריכזנו עבורכם את חמשת הכללים הכי חשובים אשר יסייעו לכם בבחירה של המטפלת וביצירת סביבה נעימה אשר תעניק למטפלת ביטחון ותחושת שייכות, אשר חשובים לאיכות הטיפול.
תקשורת –
תקשורת היא הבסיס הראשוני להצלחת הקשר בין המטפלת למטופל ולבני משפחתו. חשוב להקפיד ולוודא כי קיימת תקשורת, ולו בסיסית, בין המטפלת לבין המטופל. המפתח הראשוני לתקשורת הוא שפה, על כן חשוב לוודא כי המטפל והמטופל יכולים להבין אחד את השני – אי הבנה בשל קשיי שפה יכולה להוביל למצבים של תסכול וחוסר אונים, הן של הקשיש והן של המטפל. בנוסף חשוב לראיין את המטפלת באופן אישי ולוודא את טיב התקשורת ואת אופייה של המטפלת – עבודת המטפלת הסיעודית דורשת אופי נוח, סובלנות, סבלנות ואמפתיה למצבו של המטופל.
התאמה –
מעבר לתקשורת בסיסית ישנם דברים חשובים שיש לקחת בחשבון בבחירת המטפלת וזו ההתאמה הספציפית של המטפלת המועמדת. לדוגמא – כאשר מדובר במטופל כבד משקל אשר זקוק לסיוע בהקמה למשל, יתכן מאוד ונצטרך לבחור דווקא מטפל גבר. במידה ויש כלב או חתול בבית המטופל חשוב לוודא כי למטפלת המועמדת לא קיימת אלרגיה או רתיעה מבעלי חיים, דבר אשר יכול להשפיע לרעה על איכות העבודה. מומלץ מאוד גם לבדוק עם המטופל עצמו האם יש לו העדפה מגדרית – ברוב המקרים למשל מטופלת תעדיף ותרגיש יותר בנוח עם מטפלת אישה. חשוב לזכור כי המטפלים נמצאים עם המטופלים ברגעים מאוד אינטימיים – רחצה, הלבשה, החלפת טיטולים וכדו’ – חשוב מאוד לוודא התאמה מירבית של המטפלת למטופל ולסביבה בה הוא חי.
הגדרת מטלות ברורה –
חשוב מאוד להגדיר ולפרט את חובותיה של המטפלת הסיעודית בחוזה העסקה. הגדרה ברורה של החובות יכולה למנוע בהמשך הדרך אי הבנות ומחלוקות על ביצועה של מטלה כזו או אחרת – חשוב לזכור כי הסכם ההעסקה הוא חוזה המחייב את שני הצדדים, כך שמומלץ לפרט בו לא רק את תנאי העבודה והשכר של המטפלת אלא אף את חובותיה כלפי המטופל.
יצירת סביבה נעימה – איכות הטיפול יכול להיות מושפע לא רק מהקשר בין הקשיש למטפלת אלא אף (ולעתים בעיקר) בשל הקשר בין המטפלת ובני משפחתו של המטופל. הכלל הבסיסי הוא שאתם לא תרצו שמי שמטפל ביקירכם יהיה זעוף, כועס ומלא טרוניות. בסופו של דבר העוסקים בתחום טיפול סיעודי הם בני אדם ולמשפחות יש אינטרס מובהק לגרום להיות להיות מרוצים ולתת עבודה מכל הלב ולא עבודה כדי לצאת ידי חובה. ההמלצה שלנו היא ליצור קשר אישי עם המטפלת, לשאול לשלומה ולשלום משפחתה, לתת לה תחושה שהיא חלק מהבית וחלק מהמשפחה – במובנים רבים היא מבלה הרבה יותר זמן עם המטופל יותר מכל בן משפחה אחר. הקפידו להתעניין האם הכל בסדר, האם היא מרוצה, אם חסר משהו וכו’…תמיד כדאי לזכור כי המטפלת נמצאת בארץ זרה, הרחק מבני משפחתה דבר שהוא קשה ולא קל לכל אדם. על פי רוב ככל שהחיבור יהיה טוב יותר כך גם איכות הטיפול תהיה גבוהה יותר.
ייעוץ כלכלי – בהמשך ישיר לסעיף הקודם צריך לזכור כי המטפלות הסיעודיות מגיעות מארצות זרות בעיקר כדי לכלכל את משפחתם אשר נמצאת בארץ המקור. הנושא הכלכלי יכול להסיח את דעתה של המטפלת, זאת באופן טבעי כיוון שיש לה משפחה בניכר שצריך לדאוג ולפרנס אותה. כדי להקל על המטפלת, כך שהיא תוכל להתרכז במתן טיפול מסור ואיכותי מומלץ לסייע לה בכל הקשור להתנהלות כלכלית נבונה – החל מפתיחת חשבון בנק, דרך הכרת כלים פיננסיים כחסכונות, כרטיסי אשראי וכדו’ ועד לצרכנות נבונה (למשל סיוע בבחירת מסלולים מוזלים בסלולרי) – תנו למטפלת את התחושה שאתם דואגים לה ולרווחתה וכך בעצם תגרמו לה לתחושת שייכות אשר תורמת מאוד לחיזוק הקשר בינה ובין המטופל.